dimarts, 3 de febrer del 2009

superarbres !!

si hi ha una cosa que impresiona de veritat, al menys a mi, són els superabres,
de superabres, n'hi ha molts, alguns dels pocs que he vist m'han impresionat moltíssim, ( venero la gran alzina ), us n'anomeno alguns que he trobat en un cataleg d'arbres monumentals... si algú vol fer una ruta, ja sabeu !!
a Reus el pi de bofarull, l'alzina a l'Aleixar, un perelloner a Prades ( aquest no l'he vist, ensenyeu-me'l )
en terme de la Senia, el pi i el faig del retaule, enmig dels ports, impresionants!
l'om del parc de Cornudella, i el superteix del racó del teix al Montsant, en terme de Margalef.
i l'arbre més vell de Catalunya, lo parot a Horta de Sant Joan.

aquest és el teix de Margalef
el faig dels ports

el pi dels ports

i mirant, mirant, també he trobat aquestes fotos de superarbres de record, de tot el món!

aquesta minifoto és d'un arbre que li diuen Hiperion, i és l'arbre més alt del món, el van descobrir el 2006, i és una sequoia gegant amagada en algun lloc desconegut per als vandàlics al nord de California, fa 115 metres d'alçada!

aquest tant extrany és l'arbre més extens del món, extens? pos si, tot i no ser superalt, aquest arbre, que és un bonià del jardí botanic de Calcuta ocupa 12000 metres quadrats ell solet, com veieu, les rames treuen arrels que es claven a terra, així es veu com fa aquestes superrames tant llargues, algunes de 150 metres de llarg.

aquest és l'arbre més gran del món, li diuen el general sherman, té uns 3500 anys, fa 83 metres d'alçada i un diametre de 24 m a metre del terra. També se suposa que és l'esser viu més gran del món, però això no està clar... està a California també.

de l'arbre més vell del món no n'he trobat cap foto, però també està a California, li diuen Matusalem, és un pinus longaeva i el lloc exacte també és secret per que ningú no li destorbi els seus 4789 anys d'existència.

buenu pues llarga vida per a ells i per a naltros també!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails