divendres, 3 de juliol del 2009

tants anys de reggae...me sembla que m'espesseixo... ja no hem flueixen les entrades del bloc com avans...
total per qui s'ho mira...
nooooo! almenus el gran Sergi espera ansiós que li expliqui alguna tonteria de les meves!
i com que demà és el reggus, i com que m'has donat aquesta idea, doncs me posat a recordar i buscar info per la red i tot això que faig previ a escriure alguna cosa aquí...
ai el reggus! "quantes nits amb els ulls vermells i el got a la mà, doblegant el ginolls!"
mentre escric això me poso en plan abuelito...
fills meus! recordo perfectament la primera edició del reggus, buenu la recordo per que només tenia 15 anys, una excusa perfecte pels meus pares per no deixar-m'hi anar, mentre que d'altres "amics afortunats" (lumenus el xavi!) em van explicar dies després lo genial que havia sigut i tot i "muerete de envidia..."
o sigui que la segona edició i totes les següents no m'he pugut resistir a anar-hi, a pesar de les modes, els grups o la companyia.
he trobat molt poca informació dels primers anys de reggus, quants anys es va fer al pavelló olímpic?
al menys les 4 o 5 primeres, la pluja d'idees que em surt de la relació reggus-pavelló és la següent;
calor, molt de fum, porros de dos pams, color humano quan no ens agradava, potato, anar-hi en gran comitiva, molts amics per allí, entrar xibeques d'amagat, skaparrapid,concurs de beure xibeques, entrepans llardosos, els kargols, ... joe pues tampoc en recordo gaires coses!
per aquells anys ja es va iniciar un fenomen curiós que em trobo tot sovint al reggus, "el bus de castelló" aquesta penya, des de lumenus el segon reggus també estan venint cada any organitzant un bus col.lectiu ple de penjats! listillos! ho se pels colegues Salva i Pau de Castelló, que encara el pillen de tant en tant, (el pau va venir l'any passat!)
a quins llocs més s'ha fet el reggus?
després del pavelló, crec que van voler engrandir molt el reggus, l'únic any que han volgut fer-lo supermultitudinari i no va funcionar, va ser al camp de futbol de mas iglesies, al costat de la facultat, no és que hi hagués massa gent, però el muntatge era massa gran, m'en recordo dels Zebda, grup de Toulousse que va ser una flipada.
Després no estic segur però es devia fer al camp de la Pastoreta, al menys dos o tres anys, per allí hi van passar els Tabernacle, me'n recordo de trobar-me amb la kati dada, però poca cosa més...


i finalment el reggus va anar a parar a la Palma, on s'ha estat durant ben bé cinc o sis anys, tornant-se un concert més íntim, amb l'ambient semimític que té aquest lloc.
i ara al parc de la festa, la veritat és que el canvi de lloc, joer! mola mil vegades més la Palma!
la llista de grups que han tocat al reggus és llarga, els primers temps, tinc la impressió que venien més grups ibèrics, potser en aquella època escoltava o hi havia més grups de reggae i ska, que eren els nostres preferits, com Potato, skatala, skaparrapid, dr calipso, desakato, la thorpe brass, ke no falte,... més tard i mentre s'anaven diversificant els nostres gustos musicals, el reggus es convertia en &altres herbes, i així hi podien tocar grups del moment com Hechos contra el decoro, macaco, ojos de brujo, dusminguet, cheb baloski...
avui en dia sembla que el reggus ha tornat a ser festival total de reggae, porten una gran estrella internacional, acompanyada dels Ranking soldiers ( gran banda que va fer fins a tres concerts seguits no se quin any, cambiant de vocalista cada vegada!), i algun que altre grup no gaire conegut, almenys per mi, també com no els remebers, l'any passat amb qui vaig xalar més va ser amb Dr Calipso!
mireu-vos aquesta llista de grups a veure que us recorden...
Potato, Desakato Dada, Skatalá, Dr.Calypso, Toh Pa Jah, Naturals, Skaparapid, Color Humano, Malarians, Radical Style, Ke No Falte, La Thorpe Brass, Ke Rule, Mount Zion, Roots&Vibes Sound System, Cañaman, Discipulos de Otilia, Moonrakers, Tiritaña Reggae, Soundsystem de la Patilla, Abdenegus International Sound, Hechos Contra el Decoro, Roots Rasta, Marcus Jr&One Blod, Rockersound Reggae Sound System, Lord Sassafras, D-Luxe, Ojos de Brujo, Jah'Sta, Nen@s da Revolta, Macaco, Dusminguet, Goldfinger, Wagner Pa, Skalariak, Vinagrator Soundsystem, Stereotone Soundsystem, Light My Fire, Barné Batuque, The Starlites, Kassamba, La Tribu Selekta, La Mugre, Buenas Kon Ciencia, Cheb Balowski, Bang Matu & Orquesta Kingston, Los Aslandticos, Samba da Rua, DJ Floro, Pirat's Sound Sistema, THC Reggae Sound System, La Kinky Beat, Albaraka Reggae Sound System, Nyahbingi Sound System, Vallsamba, Zulu 9.30, The Pepper Pots, Morodo & Ranking Soldiers, Ki Sap, Benasound, Taberssió, Ancient Kings, Chulito Camacho, Bad Sound System, Lone Ark, Game Over Selectors, Radio Malanga, Xerramequ Tiquis Miquis +Gato-el-Qiman & Kid Dönner, Alamedadosoulna, Soul Atac, Tumbuctú, La Familia Torelli, La Risspect Krew, L'Espurna Diabòlica, Bandarra Street Orquestra, Afrika, Ben Jammin. Zebda, Skarface, Kargol's, Ejectes, Streety I'N'I, Kanjar'Oc Dr.Ring Ding Maroon Town, Linton Kwesi Johnson & The Dennis Bovell Dub Band, Chukki Starr, Peter Hunnigale & Ruff Cutt Band Afrobrass, Alluwa, Mankavah, Nino Galisa y sus Kafuñolu, Daara J, Makumba, Kwame & Afro Vibes Band. Persiana Jones Mark Foggo's Skasters Tony Rebel & Queen Ifreeka & The Flames Band, The Skatalites, Max Romeo Terrakota

llegits així un rere l'altre... impresiona! joe tota la música que hem escoltat, els grups de la ostia de bons que hem conegut...
i per comentar una última cosa... el cartell! joe que guay que és el cartell del reggus!
lumenus em va agradar molt fins a la setena? vuitena? edició, després... joer ja el tenim avurrit!
ai que listos! quanta feina s'estalvien els organitzadors amb aquesta gran idea de repetir fins a setze vegades el mateix fons de cartell!Buenu, no se amb qui aniré demà al setzé reggus, potser sol, no seria el primer cop, però crec que segur segur segur que hi vaig!
i amb unes fotos i uns videos me despido !
apa salut!
per cert, l'enllaç a la pàgina oficial!LinkWithin

Related Posts with Thumbnails