dimarts, 8 de novembre del 2011

educar els que més tenen (de la pel.lícula "los edukadores")

La pel.lícula "los edukadores", originalment en alemany Die fetten Jahre sind vorbei, "Els anys de l'abundància han passat", ens parla de la gent que té molts diners, i de l'ideal que seria que aquesta gent es disposés a compartir el que tenen per a poder fer un món més just.
Els protagonistes, Jan i Peter, són uns joves idealistes, són molt actius, poètics i constructius. Ells creuen en l'ideal del "ric generós", com que són molt macos i pacifics, es decideixen per transmetre el seu ideal als rics d'una manera que totes les sinopsis de la pel.lícula anomenen "artística", "poètica". El Jan i el Peter volen educar els rics, per això firmen les seves accions amb el sobrenom de "els educadors".


 Els nois, amb molta traça, es colen a les grans mansions dels rics, (no parlo de xalets de Castellmoster, sinó de mansions de veritat), i els hi posen la casa de potes amunt. No els hi trenquen res, no els hi roben res, només agafen totes les coses i les canvien de lloc, les amunteguen, vaja que creen el caos. Sempre deixen notes amb missatges com: Els teus anys de l'abundància han passat., o tens massa diners.Volen espantar els rics, fer que es sentin insegurs, i que potser canviïn la seva visió del desequilibri econòmic.
No us explicaré les aventures dels protagonistes, perquè no vull espatllar-vos la pel.lícula als que no l'heu vist, perquè us la recomano totalment. Un consell sobretot, als que no vegeu la pel.lícula subtitulada, com vaig fer jo, sobretot, molt important, busqueu la traducció de la frase final de la pel.lícula. Per mi, traduir-la va fer que la pel.lícula passes d'un 9 a un 10.


 Vull fer unes reflexions a les que m'ha portat: (penseu que la pel.lícula o deixa clar, rics=2 o 3 milions d'euros l'any)
És possible aquest ideal del "ric generós"? serviria per alguna cosa? pot donar-se espontaneament en aquest tipus de gent?
Serveixen per alguna cosa accions com les dels "edukadores"? són bones o dolentes per alguna cosa?
I l'idealisme que? és un estat passatger? (com diu un dels personatges, el ric precisament) és necessari o incomode? existeix l'idealista ric? i el generós pobre?
És just que els rics siguin rics? i si no ho és, què?
i un dubte existencial que he tingut de sempre, es pot ser honradament ric?
mon pare deia que mai ningú no es fa ric treballant...
i sense res més a afegir...
apa salut!!!

extra trailer!!!

4 comentaris:

El porquet ha dit...

Doncs és una pel·lícula que ja tenia pendent de veure doncs me la va recomanar un amic. Així que puja en la prioritat de coses pendents!

Respecte a si tenen utilitat aquestes actituds? Bé, no sé ben bé què fan hi deixen de fer a la pel·lícula, però pel que m'has explicat crec que es tracta, un cop més, d'una forma més o menys poètica que té el cinema d'encarar un tema, un debat o un problema. No dic que no ho hagin de fer així, però sovint, el cinema té els objectius que té, més o menys allunyats de la vida real.

Elfreelang ha dit...

Una pel·licula que fa veure les coses des punts de vista diferents..i fa reflexionar.. no sé si la pregunta és si és just o no que hagi rics en tot cas la pregunta seria perquè uns acaparen tant i els altres no tenen res...redistribució del bens per a tots seria allò just i que tothom rebés allò que es mereix pel seu treball i la seva contribució a la societat

show me the money! ha dit...

Diu en Sala i Martin (que se l'ha de llegir amb lupa) que no acaba d'entendre com la societat accepta que a algú li toqui la loteria i es forri, i no que un empresari es faci ric.

Jo crec que si... apart de trapis i evasions fiscals, algú que crea llocs de treball mereix un premi.

Ah! I apart de lo dels 2 o 3 milions, s e m p r e hi ha algú més pobre que tu, si o no? Comencem donant exemple? xD

ricderiure ha dit...

Ei See! no soporto el Saltamartín aquest! per molt inteligent que sigui i bé que parli, ell ho té claríssim, ultraliberalisme, i els rics ja seran prou bons per que no hi hagui injusticies... t'ho creus?

tens raó, si algú crea llocs de treball mereix un premi, però no menys que el que treballa, hi ha moooolts empresaris que viuen a costa de l'esforç d'altres, quan ells l'únic que han fet ha estat invertir, i com més calés maneguen més així és...

reflexiono... cada dia m'estic tornant més comunista... i més cristià!!! tot per tots! estimem-nos els uns als altres i siguem humils!

i lo de donar exemple... és anar contracorrent, el món és ple d'estímuls que donen mal exemple...

salut companys!!! i gràcies per comentar!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails