dimecres, 30 de juny del 2010

L'Esparnellac

Aquests dies que xupo muntanya més que mai, als llocs on el sol em crema ( estic conguito!) hi ha una grogor que enlluerna, és la florida de l'Esparnellac.
L'esparnellac, en castellà Abrotano hembra, en llatí Santolina chamaeciparisus, es conegut també com herba de Sant Joan, (com moltes altres plantes) precisament per que aquests dies es troba en la seva màxima florida.
És una planta aromàtica autòctona. La podem trobar per gairebé totes les muntanyes de la nostra terra, per aquí la Serra de Llaberia i la Mola de Colldejou n'està ple, és una planta de brolla ( comunitat mini-arbustiva ), o sigui, que sempre la trobarem en llocs molt assoleiats allà on no hi ha bosc.

Les seves flors grogues, i tota la planta en general, és molt aromàtica , molt resinosa, amb un aroma intens (com camamilla però més forta). Les seves fulles són molt petitetes, i a l'hivern quan no hi ha flor fins i tot és fàcil confondre-la amb la farigola, la distingirem fàcilment per que les fulles de l'Esparnellac tenen la vora ondulada, mentre que la farigola té la vora de la fulla llisa.
Amb l'expansió de la Xerojardineria (jardineria de mínim consum d'aigua) i la jardineria amb planta autòctona, s'ha plantat massivament per tots el pobles i ciutats, per exemple, a Reus la podem trobar en multitud de jardins al sol, en mitjanes de carrers, etc... I és que al jardí és molt agraïda, s'adapta a les condicions més dures, sense aigua ni terra fèrtil, i fa unes florides espectaculars.

 I atenció! és una planta medicinal super potent!
 El Lucas que era un pastor que coneixia la natura com la palma de la seva mà, sempre en lloava les propietats desinfectants. Com la farigola però molt més potent.
En infusió no té gaire bon gust, però barrejant-la amb menta o farigola es pot arreglar, ho cura tot! mal gola, de panxa...
Fent gargares desinfecta tots el problemes que podem tenir a la boca, a les dents, llagues, angines, de tot!
En cataplasmes, drap o gasa impregnada, pot curar i desinfectar ferides o llagues en qualsevol part del cos.
Fins i tot és repel·lent dels insectes, la podem posar als armaris, al rebost.
Ho sigui que és un miracle de la natura ! i no cal anar a la farmàcia !

i no cal dir res més... un enllaç amb més informació per acabar...

apa, amb l'Esparnellac segur que no ens falta la... salut!

6 comentaris:

maria ha dit...

No la coneixia aquesta.Va bé saber-ho.^^

◊ dissident ◊ ha dit...

Doncs no se si és privativa de Catalunya o també hi ha al País Valencià. Tindré que mirar-ho, però crec que també en tenim.

Moltes propietats si que sembla que té.

Salut!

Elfreelang ha dit...

Un apunt molt jardiner, molt botànic....jo si que coneixia l'espernallac!

ricderiure ha dit...

n'hi ha per tot arreu de clima Mediterrani Dissortat, incloent-hi les teves terres...

Gràcies pels comentaris!!!!

Nat ha dit...

Molt interessant! Me l'apunto.

... ha dit...

He flipat i m'he emocionat i tot! Mai havia llegit aquesta entrada teva!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails