dimecres, 13 de maig del 2009

el ginkgo



doncs ja fa temps que no faig servir l'etiqueta "natura" per a cap escrit del bloc, així que he pensat posar-vos quatre coses sobre el Ginkgo, aquest arbre tant especial i simbòlic, des que en vaig conèixer l'existència, el primer va ser un Ginkgo mig escarransit al jardí de l'insti, que em va agradar molt aquesta espècie, es un arbre amb caràcter, amb una fulla que no es pot confondre amb res més, i amb història al darrere.


Mooolta història, el Ginkgo és un arbre prehistòric, fa 150 milions d'anys se suposa que formava selves per tot l'hemisferi nord, però les èpoques dolentes, i sobretot les glaciacions, el van portar a l'extinció, tota? nooo... els monjos xinesos de la regió de Tian mu shan, el consideraven un arbre sagrat, i en plantaren als seus monestirs, on l'espècie va poder sobreviure fins els nostres dies, en algunes zones de xina encara n'hi ha en estat natural, però ja des de 1700 el seu conreu s'ha estès per tot el món com a arbre curiós i ornamental.



I es que és força bonic, les seves curioses fulles, es posen de color daurat a la tardor, just avans de caure per tornar a nèixer verdes a la primavera, fa uns fruits força pudents, tot i que he llegit que són comestibles, i també resulta que és una espècie dioïca, o sigui que hi ha gingkos mascles i gingkos femelles, la majoria dels que he vist, són mascles, ja sigui per evitar el fruit pudent, o per que tots venen de reproducció per esqueixos, que diuen que és la més senzilla.
I també és un arbre super resistent, a tot, a la sequera, a la contaminació, als incendis, i fins i tot en el cas molt conegut d'Hiroshima, la bomba nuclear.


Quan l'any 45 va caure la bomba sobre aquesta ciutat del Japó, tot va quedar destruït, però quatre ginkgos que estaven a un kilometre d'on es va fer el forat, van sobreviure, van rebrotar i avui en dia són venerats com a simbols de pau i esperança.
Alguns que tinc vistos, estan al parc Sant Jordi, a l'entrada del Pere Mata, i en una petita illeta davant el mític bar Panda a la plaça de les baldufes, tots a Reus.
I per acabar cal que sapigueu, que el ginkgo diuen és una gran medicina per aturar l'envelliment, i que va bé pel cervell i la memòria, entre d'altres coses!
jo per si de cas, ja en tinc un de petit al terrat!
apa doncs salut!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails