dimarts, 2 de novembre del 2010

la collita de tardor

un dia vaig escriure:en una vida anterior jo era un senglar,
i és que sóc una mica asilvestrat, m'agrada embrutar-me, mullar-me, esgarrinxar-me, i després mostrar orgullós les ferides de la cacera...
però com podeu imaginar no parlo de caçar animals, pobrets, sinó bolets!
de fet, això de caçar bolets no ho hem dit mai a casa meva, i crec que per aquestes terres ningú ho diu, nosaltres els bolets els anem a buscar o com a molt a collir.
De sempre, amb la família, amb els del poble, amb els amics que hem anat a buscar bolets, és una de les millor coses que es poden fer a la tardor. Sortir a la natura, caminar, observar el bosc estudiant i rastrejant tots el racons. M'encanta!!!
la veritat és que aquí, a Reus, a Colldejou, no anem a buscar bolets, anem a buscar rovellons, que no vol dir que no collim multitud d'altres espècies que ens agraden tant o més que el Lactarius.

                                           
Però clar, un bon dia, als de la tv3 se'ls hi va ocórrer fer un programa televisiu sobre bolets, el superconegut Caçadors de Bolets, i després d'això, la cultura boletaire va canviant a grans passos.
Positiu? Negatiu?
doncs bé,  una mica de cada cosa, a mi el programa m'agrada molt, tot i que tampoc el segueixo gaire regularment, suposo que tots els que ens agrada la natura i els bolets ens agrada que ens n'expliquin coses, i també conèixer matisos i espècies noves.
L'impacte gegantí del programa ha estat sobre la gent que no coneixia aquest món, o que potser no hi estaven massa interessats. Total, els bolets estan de moda, molt de moda.

                                                             

Milers de persones es llencen en massa als boscos totes les tardors per collir els preuats bolets. La massificació està servida i amb ella un munt de debats on s'exposen tot tipus de postures des de les més "pixapins" a les més "ultraaborigens".
Els boletaires es perden per les muntanyes, col·lapsen els camins rurals i forestals amb els seus cotxes, embruten, trinxen el bosc, criden, i infinitat d'altres coses de les que som acusats i que porten a polèmiques que ja fa temps que van sent notícia com la llicencia boletaire o la taxa boletaire.
O sigui que potser al final acabarem havent de pagar. Voleu dir que n'hi ha per tant?
Potser no es res que no es pugui arreglar amb una mica d'educació, i això és el que precisament fa el programa de tv3.
Potser no cal arribar a prohibir, fer pagar. Només controlar que tot vagui bé, i ensenyar als "novells" el que han i el que no han de fer...

                                           

de moment, jo continuaré fent el senglar, sortint a disfrutar dels boscos a la tardor (igual que la resta de l'any) i plegant bolets com aquestos de les fotografies per a fer-me deliciosos "manjars".
així que sense res més a afegir...
apa salut i bolets!

9 comentaris:

fanal blau ha dit...

ric,

amb prou feines sé veure un rovelló.
Diumenge passat vaig trobar una "Gita de bruixa" al tros de casa. El que em va costar identificar què era!!!

Buscadors, trobadors o caçadors de bolets, tant se val. El que si és important és el respecte a la natura.
Continúa fent el senglar!
Una abraçada!

lolita lagarto ha dit...

això que les coses es posin de moda, fa mal viure, tot es fa massificadament, horaris, viatges, boletades, anar a la platja, a comprar per nadal etc
d'altra banda tothom té dret a anar a la natura, la natura és de tots, ara cal que la respectem des de tots els ambits, co2, electricitat, plàstics, envoltoris...neteja boscos..
en fi, quan resta per fer...

els teus bolets mmmm fan molt bona pinta.. que aprofiti Ric!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs, jo que sempre he anat a la muntanya, des de sempre i he estat molt caminadora i excursionista... de bolets no hi entenc res i no els sé ni trobar. Ja no m'hi poso. No dubto que el programa de TV3 estigui bé. Algun cop també m'hi he enganxat. Però jo trobo que el que no està bé és posar-ho de moda d'aquesta manera. Res no funciona si ho fem tots a la vegada... i jo crec que estan promocionant massa una cosa que no calia... que no necessitava cap promoció. De boletaire s ja en sou molts que en sabeu i amb aquests ja n'hi havia ben bé prou.

◊ dissident ◊ ha dit...

Modes per a les families més "fashion" que fan por quan entren a l'hospital amb una rascada feta anb una ramenta de res o amb una contusió de caure algun bac. I és que "la sierra no está hecha para nosotros. Que ya te lo decía yo, cari..."

Bé, ací també diguem rovellons i pebrassos encara més, i malgrat que hi ha anys que no se'n veu cap, doncs altres podem comprar-los a les portes de les cases en un poble de muntanya i gaudir d'ells.

Bona cacera!

... ha dit...

Riiiiiiiiiic!! Tens un regalet al meu blog!

maria ha dit...

Ara no tens excusa,ens has de posar una de les teves receptes amb bolets...Quines ganes de menjar-ne^^.

ricderiure ha dit...

fanal, respecte a la natura sempre, això és el que s'ha d'ensenyar, i que els que la preserven tinguin una mica de "vista" també...

gràcies lolita! les massificacions sempre fan mal!

Carme, també a vegades en l'excursionisme ens trobem massificacions, la clau és sempre que els veterans eduquin els novells en les "bones" pràctiques.

i s'en veuen un munt d'aquests Dissortat, dones amb sabates de taló, i homes "coronel tapioca"...
també es fan molts prebrassos aquí!

Gràcies Ad!

Maria! m'has donat una idea!!

Elfreelang ha dit...

els humans som així de rucs quan es posa de moda una cosa au tots a ramats...s'ha ant a cercar o caçar bolets tots la vida jo hi anava fa anys amb els meus avis o ma mare ....ara fa molt que no ....potser faran be de regular-lo si es fa malbé el bosc no sortiran bolets i aleshores serà tard...

Agnès Setrill. ha dit...

Quina bona pinta!
M'agrada molt més el plat de fredolics i camagrocs., deliciosos...!!!!!
I jo crec que ja no ens hem de preocupar per la moda dels bolets, ja fa anys que es fa aquest programa, que hi va haver el boom de boletaires novells., aquest any, anant d'escursió n'he anat trobant a llocs on em pensava que estaria més que remenat, i mira, tinc fotos semblants a aquesta teva.
Ja podem estar contents, aquest any, és dels bons!
I cada cop més crec que de boletaire s'hi neix, no és fa. O se'n fan pocs.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails