dilluns, 25 de juny del 2012

bajoca !

Avui he estat buscant informació sobre les bajoques, i com que últimament no escric gaire, doncs aprofito per il·lustrar el bloc.
En primer lloc un aclariment, la bajoca és allò que molts anomeneu "mongeta tendra", de fet és amb aquestes paraules que he hagut de fer la meva recerca al professor "google".
Bajoca és una paraula que surt a la llista RTV, però de fet s'usa en moltes comarques del sud de Catalunya per parlar del fruit, millor dir baina, de la Phaesolus vulgaris, a l'Enciclopèdia Catalana parla de tavella enlloc de baina, i no defineix un origen geogràfic per la paraula.
M'ha resultat curiós, que bajoca també surt al diccionari de la RAE, ja que sembla que a la zona de Múrcia també li diuen així a les "judías tiernas", em pregunto com ho deuen pronunciar.

 fotos pròpies
En català la "mongeta tendra" és el fruit immadur de la fesolera, però que curiosament fa mongetes, mentre que nosaltres, els RTV entre ells, de la fesolera en surten bajoques, que més tard faran fesols.
Bé, deixant les paraules i entrant a les plantes:
La Fesolera, o bajoquera si per això la volem, és una planta de la família de les Lleguminoses, la segona més nombrosa en nombre d'espècies, emparentada, per exemple, amb la cigronera, la pesolera, el garrofer i la mimosa.
Atenció amb les lleguminoses, perquè a l'hort són molt valuoses, a part del que produeixen, també tenen la virtut d'enriquir el terra amb Nitrogen, gràcies a uns bacteris que tenen a les arrels i que agafen aquest material que es troba en forma de gas a l'aire, i el transformen en mineral que alimenta les plantes.
Les bajoqueres són d'origen americà, i n'existeixen moltes varietats que fan característiques diferents, tant en el fruit, bajoca plana/bajoca rodona, com en la planta, bajoquera enfiladissa/bajoquera de mata baixa.

 fotos pròpies
 Les bajoqueres es sembren enterrant fesols a la primavera, tot just acabat el fred, i en uns 50/60 dies ja pots començar a collir. La collita, també segons varietats, pot durar entre 20 i 40 dies, produint entre 1 i 2 kg de bajoca per metre quadrat.
A l'hort de Colldejou, amb l'Iblama, en tenim unes quantes (uns 16m2) majoritariament de bajoca rodona, i enfiladisses, i tot just ara comencem a omplir les bosses cada cop que anem a l'hort. Més o menys un parell de quilos cada tres o quatre dies.
I es per això que he començat a buscar informació sobre les bajoques, he de saber que fer-ne de tantes bajoques.
La primera opció és menjar-se-les tal com les anem collint, lo que vol dir passar-se l'estiu menjant delícies com patata i bajoca bullides, bajoques gratinades, tant amb tomàquet com amb beixamel, bajoca migfregida amb qualsevol acompanyament com escalivada per exemple, o amanida de bajoques.
La segona opció és compartir-les, Iep ! veniu un dia a l'hort que marxareu carregats!

 fotos pròpies
 I l'altre, és conservar-les per a l'hivern, quan a mercat van a més de 3 euros el quilo. Dues opcions per conservar: o congelar o fer pots, en els dos casos primer s'ha d'esterilitzar la bajoca escaldant-les un parell de minuts, i després s'embossen i congelen, o es posen en la pròpia aigua de l'escaldament i es tanquen al bany maria.
Noi ! que se'ns ha girat feina!
Per acabar, i tornant a les paraules, tant bella paraula bajoca, que també s'utilitza com a pseudoinsult, més o menys amb el significat de capbuit, o immadur, tal com són els fruits que ens mengem.
No sigueu bajoques! mengeu bajoca! que porta quantitat de proteïnes, vitamines, minerals i antioxidants!
i sense res més a afegir...
apa salut!

7 comentaris:

Laura T. Marcel ha dit...

Doncs al meu poble en diem tavelles, opció que tu has citat de l'Enciclopèdia Catalana. Allà com que hi ha moltes coses batejades amb un altre nom diferent del que li donen els catalans orientals, jo ja no en faig cas i tracto d'aplicar el que toca a cada moment perquè la gent no em miri com a bitxo raro, que ja saps que a Can Fanga són "muy suyos".
Bona pinta fa aquest hort, però es veritat que quan ve el fruit de les coses te n'afartes i t'has de currar el rebost. Ja sé de què parles, ja. Ara que després a l'hivern s'agraeix.
Salut.

jpmerch ha dit...

Ma mare deia, això encara està bajoqueta, quan a una cosa li faltava molt per a estar enllestida.

Hi ha una zona de Murcia en què parlen valencià perquè són descendents de valencians que hi anaren per treballar al camp.

Unknown ha dit...

hehehe! molt interessant titu! em sento orgullós de pertànyer a aquest mundilluuuu!
ah! bajoca eh, no mongeta!

Elfreelang ha dit...

un bon post ! jo amb tant de barreig idiomàtic que sempre he tingut et diré que fesolets, bajoques i mongetes tendres han conviscut sempre a la nostra taula

◊ dissident ◊ ha dit...

Doncs per La Ribera del Xúquer tenim la bajoca i la bajoqueta.

Salut!

Jordi ha dit...

Ostres, jo, barceloní de pro, li dic mongeta, i m'agrada molt amb patates bullides i... allioli!!!

ricderiure ha dit...

Gràcies per comentar a tots!

Laura, és una feinada fer rebost, però val mooolt la pena.

Jp molt bona l'expressió de la teva mare, em sembla que intentaré adoptar-la, lo dels murcians, no se perquè però m'ho havia imaginat.

Titu! bajoca!!

Elfree, m'alegro que t'hagui agradat!

Dissortat, content de veure't per aquí, com sempre!

Jordi, són de lo millor, i amb allioli, mmmm...

salut i bajoques per tots!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails