dimecres, 3 d’agost de 2011

Fes-t'ho tu mateix. Per exemple, la salsa de tomàquet

La revolució és fer-se les coses un mateix.
Si que és molt maco i fàcil baixar al Mercaxona i per 0'50 (per dir algo) comprar-se una llauna de tomàquet "frit". I la salsa de tomàquet deu ser una de les coses que més es consumeixen.
Però és cert que som el que mengem? Som el que consumim?
Llavors si optem per l'opció Mercaxona que som? (pregunta difícil de respondre)

És ben fàcil fer-se la salsa de tomàquets! només requereix una mica de temps, per tant s'ha de valorar.
Val la pena invertir temps en el que mengem? o sigui que si em quedat que som el que mengem, val la pena invertir temps en el que som?
Un altre tema és la qualitat, mai una salsa comprada, i menys les industrials, serà tant bona i nutritiva com la que ens podem fer nosaltres mateixos. Val la pena? 

Instruccions: 
1. Per començar ens calen tomàquets. 

    Jo me'ls trec del meu propi hort, ecològics i locals, és la millor opció, ara, que s'ha de tenir la possibilitat, aquí al poble és fàcil, però tampoc és tant difícil a ciutat, la meva germana i el meu cunyat tenen un hort de lloguer a Reus i segons expliquen és una bona experiència.
Si no podem tenir hort, o temps de cultivar-lo, l'opció que ens queda és comprar-lo en grans quantitats en l'època que va barat, o sigui ara a l'estiu.




2. Els tomàquets els haurem de triturar o ratllar.

 Jo els ratllo, els tallo per la meitat i un per un els vaig fent miques, en aquest mateix acte de rallar els hi vaig traient la pell. Per a que sigui més fàcil ratllar-los cal que els tomàquets estiguin ben madurs, per això normalment entre que els cullo i començo a fer els pots de salsa deixo passar entre 3 i 5 dies fora de la nevera.
Una altra opció és trinxar-los amb el minipimer, per això prèviament cal pelar els tomàquets primer, és fàcil si els escaldes en aigua bullint uns 5 minuts. Jo però ho faig de l'altra manera perquè em resulta més pràctic.

3. Es posa el tomàquet al foc.

 Doncs això, tot el tomàquet triturat es posa en una olla i es redueix una bona estona a foc mitjà, jo li afegeixo només oli, tot i que algun cop també li he posat alfàbrega. No calculo massa el temps que deixo l'olla al foc, sinó que em guio per la reducció, quan la salsa ja la veig espessa llavors és que ja està llesta, i això no depèn tant del temps com del tipus de tomàquets que s'utilitzi.





4. Es conserva la salsa en pots.

Fer conserves és senzill. S'ha d'utilitzar pots de vidre, que tapin bé, i millor que siguin de la mateixa mida o semblant.
Els pots s'han d'esterilitzar (els taps també!), és a dir matar tots els possibles microbitxos que ens podrien fer malbé la salsa, els matem amb la senzilla tècnica de bullir-los en aigua durant uns 10-15 min.
Important és, sempre que es treballa amb aigua bullint, anar amb compte, utilitzar draps, pinces o guants.



Quan els pots ja estan esterilitzats s'omplen amb la salsa, es tapen bé i es posen al bany Maria durant uns altres 10-15 min. Durant aquest bany Maria es fa el buit a dintre del pot, l'aigua ha de cobrir quasi fins al tap, però mai cobrir-lo. Quan hagi passat aquest temps i traguem els pots del bany els haurem de deixar refredar de cap per avall, notarem que al girar-los fan el soroll, ja no hi ha aire dins.





Quan els pots estiguin freds ja els podem guardar, millor etiquetar-los, així els podrem anar consumint en l'ordre en que els vam fer.
I així, tot l'hivern podrem anar menjant, la nostra pròpia, i fabulosa, salsa de tomàquet. ( Si tenim altres verdures es poden fer tot tipus de salses!)
Us asseguro que amb l'amor que li poso, la trobo la més bona del món!!!





i sense res més a afegir...
apa salut!

9 comentaris:

garbi24 ha dit...

jo faig el mateix del hort a la cassola amb la única diferència que en compte de posar-los al bany maria els poso directament al congelador i anar tirant d'allà. I és bona, bona, bona.......

Elfreelang ha dit...

Quina sort tenir un hort ricderiure! bona pinta i bons tomàtecs! un apunt molt instructiu i sa!

Marta ha dit...

ei q guai, les instruccions perfectes per fer conserva! avui faré salsa dels tomàquets que em vas regalar!! mmmmmmmm :-)

Alba ha dit...

Tenir un hort i consumir els aliments que t'ofereix et fa sentir d'allò més orgullós! Aquest any jo no he tingut sort... em fa unes tomates petites i ridícules... però l'any passat vaig fer molta conserva i ben bona que estava! Millor que la del Mercaxona que tu dius! ;)
Salut i bon profit!!

El porquet ha dit...

Ooooh, cada any al poble la meva família en fa una bona tongada de pots! I jo que me'ls menjo durant l'any!. Boníssims i sense comparació possible... no tenen rival!

Laura T. Marcel ha dit...

Com el que culls a l'hort no hi ha res. I obviament la salsa de tomàquet feta per un no te comparació amb la millor que venguin a qualsevol supermercat. La llàstima és que no tots podem tenir hortet. Jo de moment em puc aprofitar de l'hort dels pares, però no se fins quan podrà ser això.

Agnès S. ha dit...

Que bé tenir pots així sempre a mà! Jo no en faig, però si la meva mare que me'n regala sovint.

Ella també fa conserva de tomàquet cru, que és ideal per sucar pa a l'hivern, quan els tomàquets no suquen...
Ho fa escaldant-los lo just per treure'ls la pell, els posa ben apretats dins els pots (tant sols hi treu una mica de llavors si li va bé), i després, això si, ben tancats i al banymaria duerant un quart d'hora.
A l'hora de fer-lo servir per sucar pa pels entrepans, amb una forquilla s'escampa per a sofre el pa.
Li aguanten quasi un any els pots! i sense conservants ni res!

sergi ha dit...

Ric, crac! Gràcies pels consells!
"La revolució és fer-se les coses un mateix".

Si és que és de calaix!

Iblama ha dit...

JEJEJE HAS D'INTRODUIR UN APARTAT DE BONA CUINA AMB EL XEF RIX! JEJEJE ANIMUS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails