dijous, 22 d’abril del 2010

Gaudí va néixer a Colldejou!


Aquí va la meva participació als relats conjunts d'aquest mes. La proposta era aquesta fotografia del drac del parc Guell i no l'he fet sortir directament perque sempre que penso en Gaudí em ve al cap la "graciosa" polèmica.
A més, com qui no vol la cosa he colat Colldejou a la història, potser no coneixeu aquest poblet de 200 habitants del Baix Camp, tot i que n'acostumo a escriure, així que també us en poso una foto postal. Espero que agradi!

Un dissabte qualsevol, la Joana sortia amb el cotxe de Colldejou, quan ja era a la sortida del poble la va sorprendre un autocar ple de gent aturat al costat de la piscina municipal. De seguida va veure que un home s'acostava a ella com per preguntar-li alguna cosa, així que es va aturar i va baixar el vidre. L'home, que per cert era japonès, va dir-li en un anglès perfecte:
-Perdoni senyoreta, em podria indicar amablement la residència de la vila de Colldejou on va néixer el famós i genial arquitecte Antoni Gaudí així com també la ubicació de la seva gran obra "la Mola" de formes arrodonides?-
Gaudí? Colldejou? La Mola? Formes arrodonides?
Com pot ser?

Un dimecres qualsevol, sis mesos abans, en un despatx, d'una oficina, d'un edifici molt alt, en una ciutat del Japó. Un pare i un fill discuteixen. El pare alça la veu, el fill amb el cap cot assenteix sense dir res.
-Fill meu! Ets un inútil! T'has passat un munt de temps fora i que has portat? Res, tonteries! No em pogut aprofitar gairebé res. Menys mal que tenim un bon arxiu. Fill meu! A partir d'ara només et dedicaràs a fer fotocòpies, inútil més que inútil! Vinga, agafa tot això i porta-li al subdirector. I sobretot que la portada sigui el drac! A imprimir, vinga!

Un diumenge qualsevol, deu mesos abans a Reus, l'Okido anava perdut preguntant a la gent que es trobava on podia trobar un punt d'informació i turisme. L'Okido venia del Japó amb una tasca concreta a realitzar. Treballava per una editorial que es disposava a editar una Guia sobre el Modernisme a Catalunya, l'havien enviat a ell per a fer fotos i recollir informació. Però l'Okido tenia un greu problema, no aconseguia entendre's amb ningú, no parlava ni gota de català, ni de castellà, ni d'anglès, vaja res que no fos japonès. Simplement l'havien enviat a ell perquè era el fill de l'amo de l'editorial, no tenia feina i s'havia d'espavilar. A Barcelona amb prou feines havia aconseguit trobar la Sagrada Família, i per sort, va trobar un compatriota japonès, estudiós del modernisme que li va fer quatre cèntims del que hi havia a la ciutat. I ara a Reus es dedicava sense gaire sort a trobar la famosa ruta del modernisme. Després de molts tombs, al carrer Sant Joan, davant la casa Gasull, va veure un grup d'holandesos seguint les explicacions d'una guia turística. S'hi va afegir.

El mateix diumenge, també a Reus, arribava amb el tren del migdia la Maria, estava nerviosa i mig emprenyada. S'havia de trobar amb el grup de turistes holandesos per fer la ruta del modernisme. Ella no era guia turística, ni tant sols sabia res del modernisme o de Gaudí, si ho feia era per fer-li un favor a la Laura, la seva companya de pis que havia marxat uns dies amb en Jordi. A la Maria li havia agradat el Jordi, per això quan la Laura li va dir que se l'havia tirat no li va fer gens de gràcia, i ara a sobre l'havia de substituir per que se n'anés amb ell. Per això estava emprenyada, axí que com a venjança s'inventaria tot el que diria als turistes i així la Laura quedaria molt malament. No li seria difícil ja que mai s'havia interessat per l'arquitectura i gairebé no en sabia res. Per sort, tot dinant, va seure prop d'uns homes que justament parlaven de Gaudí i en va poder escoltar algunes coses que dissimuladament va apuntar-se a la seva agenda.

Justament també aquell diumenge, en Joan ,en Pere i en Lluís discutien sobre la polèmica del lloc de naixement d'Antoni Gaudí. El Joan que era de Riudoms defensava l'origen riudomenc argumentant que l'arquitecte nasqué al mas de la Calderera i que a Reus només hi venia a comprar els dissabtes. En Pere, tot indignat, li contestava que no en tenia ni idea, que Gaudí va néixer al carrer Sant Vicenç, davant de l'Ateneu, i que a Riudoms només hi anava els diumenges a fer paelles. En Lluís, que es trencava de tant riure, va ficar-hi cullerada;- Que no! Que Gaudí va néixer a Colldejou! De fet allí encara hi tenim la seva gran obra: "la Mola", de formes arrodonides!- i va continuar rient sense saber com de lluny arribarien les seves paraules.

El poble de Colldejou, amb la muntanya de la Mola de formes arrodonides al
fons.


i res més, apa salut!

8 comentaris:

lolita lagarto ha dit...

copiar té això, no? és que aquests japonesos...
bon relat, mola la mola!

maria ha dit...

M'agrada com t'ha quedat...

kweilan ha dit...

Bon relat!

La Meva Perdició ha dit...

Quin mar d'embolics i despropòsits! Tot molt ben lligat com una bona maionesa. A mida que llegia, pensava, ai, ai, això encara es recargola més. Molt em temo que aquestes cadenes de pífies passen més sovint del que creiem.

Judit ha dit...

Jjajaja, que bo!!! Tota la vida de Colldejou i resulta que ara me n´entero que Gaudí va néixer a Colldejou. Vaja, vaja, si ja m´ho diuen que visc en un altre planeta...
Molt xulo Ricard!
Petons =:)

montse ha dit...

Bon relat amb aquesta munió d'històries.

ricderiure ha dit...

Gràcies a tots!!!!

és una història local però ben bé que segur que com diu "Perdició" aquestes coses passen sovint...

Judit!! que a Colldejou ja corre la idea de fer una casa museu Gaudí!!!

Elfreelang ha dit...

Ui se m'havia passat per alt el teu relat....doncs quins tripijocs i embolics oi? molt bona proposta per relats conjunts...felicitats!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails