dimecres, 28 de gener del 2009

qui deia que el món no s'acaba?

A veure estem o no convençuts de que això és només el principi d'una era de catastrofes naturals, canvis climatics, que puja el paro, crisis i aquestes coses....
després de l'huracà del novembre, ara em tingut una ciclogènesis explosiva!!
que no heu sentit aquesta paraula? pos igual que esclafit!!

Es un fenómeno meteorológico que se produce al chocar una masa de aire caliente, con otra de aire frío. El encuentro de las diferentes masas de aire, desarrolla rápidamente una profunda borrasca en un periodo muy corto, dando lugar a vientos muy intensos y fuertes lluvias. Los efectos de una Ciclogenesis Explosiva pueden ser muy devastadores y similares a los de un ciclón tropical.


ciclogènesis explosiva és la ostia, que no heu vist quin munt de destrosses!!!
una supermassa d'aire gelat que baixa de islandia per l'atlantic nord, xoca amb una supermassa d'aire tebi que puja de sud america ( o per allí...), xoquen per allà al mig del mar a l'esquerra del mapa del temps i envien una supercorrent d'aire que abarca mitja peninsula i mitja frança...
i això amb un periquet! que per això es diu explosiva...
he intentat entendre el fenòmen aquest mirant pagines de meteorologia, però no he entès massa cosa tampoc, http://www.meteored.com/ram/4070/el-concepto-de-ciclognesis-explosiva/
només que com diuen els iaios... -això no ho havia vist mai!!-, i és que se suposa que això són coses més típiques de latituds més nòrdiques...
personalment a mi el temporal em va pillar dormint... ves tu... ara que millor això que no que et caigui un arbre al cap... ara que a Colldejou, igual que a molts altres puestos, l'electricitat s'en va anar de finde... i no va tornar fins diumenge al vespre...
si voleu veure cròniques mireu això,
el reporter iblama va estar al peu del canó com sempre i ho explica al seu bloc...
http://iblama.blogspot.com/2009/01/temporal-de-vent.html
i en aquest article, que sembla un recompte de danys, podeu veure això... pues els danys i desastres per tot arreu...
http://www.3cat24.cat/noticia/353909/altres/El-temporal-de-vent-causa-set-morts-i-provoca-destrosses-i-problemes-de-mobilitat-arreu-de-Catalunya
també he flipat amb aquest video!! el jardí del mas!!! tot trinxat!!! quin desastre!!!
http://www.canalreustv.cat/noticies/detall.php?id=461
buenu i per acabar com no un video, per ser concrets un telenoticies... de cambrils!!
fixeu-vos en com treballen els munipes... i en aquest expert que el van enganxar comprant al leroy olesti...



apa siau...
i cuidado aprofiteu el temps per que el món s'acaba!!!!

dimecres, 21 de gener del 2009

l'alzina

pos avui pensava en quina entrada del bloc fer, i mirava la llista, per que tinc unes llistes que faig a vegades quan em poso creatiu i dic, -faré una entrada del bloc de...-, i així m'apunto coses que a vegades faig a vegades no. I me adonat que no he fet encara cap entrada dedicada a una planta o vegetació o alguna d'aquestes coses sobre les que m'es tant fàcil enrollar-me.
Pos aquí ho teniu! dedicat a l'alzina, un dels arbres més mítics i macos que tenim per aquí...

les alzines són uns arbres molt especials, el que més fascina és la seva longevitat, poden viure fins a 2000 anys! i més i tot, de fet, no gaire lluny d'aquí, en terme de l'Aleixar, hi viu l'alzina de mas de borbó, una alzina mil.lenària, enorme, us imagineu tot el que ha vist i a passat aquest arbre? els romans ja hi feien la migdiada a sota, i els bandolers de l'edat mitjana, i els soldats de les guerres napoleòniques...

"aquest és el fruit, la gla"

Les alzines són un arbre ben silvestre, no es cultiva, i en trobem per molts llocs de les nostres muntanyes, i també en algun racó de la plana, normalment a no ser que hagin quedat aïllades per l'activitat humana, les alzines creixen conjuntament, formant els alzinars.
que no es cultivin, no vol dir que no siguin útils per a natros els humans, l'utilització de la fusta per a construir de tot, i de la llenya com a molt bon combustible són molt antigues, aquí a Colldejou ja coneixeu l'aprofitament en forma de carboneres que s'en feia, i que ha donat el sobrenom de "fumats" als habitants d'aquest poblet. També el fruit, la gla es profitosa, s'utilitza com a aliment del bestiar, sobretot tocinos, per alimentar els pernils que campen per les deheses d'Andalusia i Extremadura, ja que és un fruit molt ric en fècules (farinós) i sucres, de fet també he llegit que els antics quan passaven gana, n'havien arribat a fer pa.

"fotomuntatge on es veu, l'alzina solitaria, l'escorça i la flor masculina"

les alzines són plantes escleròfiles, i, ah que és això? doncs molt fàcil "pequeño saltamontes", vol dir que són vegetació adaptada a la sequera i als climes àrids, com els nostres logicament, alguns del trucs biològics que utilitza l'alzina per sobreviure a terrenys pedregosos i secs i plujes escasses i mal repartides en el temps, són; tenir la fulla endurida, això li serveix per a reduïr l'evaporació que li provoca el sol, si voleu comprovar-ho poseu al sol una fulla tova com enciam i una d'alzina i comproveu, "pequeños saltamontes" que l'enciam es deshidrata i asseca molt més ràpid, proveu-ho, proveu-ho!
per la banda de sota de la fulla, hi ha com unes pilositats, també són una eina per la planta, li serveixen per a retindre humitat durant les matinades humides, per a suportar els migdies tòrrids.
és un arbre de fulla perenne, o sigui que mai es queda pelat, ja que les fulles li cauen progressivament, com a natros el pèl, cada fulla dura uns 3 anys, i l'arbre en fa moltíssimes, té un fullatje força dens.
Les alzines fan flors masculines i flors femenines, i un mateix arbre en té dels dos tipus, les masculines són com penjolls amb unes boletes grogues que es veuen a la primavera i canvien el color del paisatje, la flor femenina és bastant discreta, es troben de dos en dos i són com botonets petits i discrets, que després es transformen en les vistoses glans, o aglans com dieu molts.
una altra propietat que li dona a l'alzina especial resistència per a sobreviure i colonitzar les muntanyes, és la capacitat de rebrotar, (cosa que no tenen els pins per exemple), això li permet sobreviure als atacs dels vegetarians, que pasturem per la muntanya i ens menjem tot el que trobem, als incendis, cosa típica per aquestes terres, i també al ferotje atac de la pitjor bestia, els humans. els llenyataires, donen forma al bosc, tallant rebrots i donant força a uns peus més que a altres, per a fer grans soques o llenya, de fet, de forma natural les alzines no sempre agafen forma d'arbre amb una sola soca i tot bonic, en els llocs més durs a vegades es veuen formant bosquets superatapeits de petits troncs molt junts, resultat del creixement de molts rebrots, per dalt de Llaveria on peta tant el vent, en podeu veure, també en molts altres llocs.
buenu un parell de coses més que ja m'estic enrollant.


"foto meva! les fulles palides d'una alzina"

no quedaria botànic, sinó expliques que el nom científic de l'alzina és quercus ilex, té moltes plantes emparentades, com els roures, que n'hi ha de molts tipus, el garric, que és aquell arbust malparit semblant a l'alzina però amb la fulla més petita, i la surera, arbre d'on surt el suro bastant semblant. pertany a la família de les fagàcies, on també està emparentat amb els faig, i els castanyers.
en castellà li diuen "encina", "carrasco" i també "xardón" he llegit, els catalans a part d'alzina, també li diem auzina, no se on, carrasca, així li deia una de Calaceit, aglaner, aglà, i d'altres maneres suposo.
en portuguès, "azhino", "chéne vert" en francés i "holm oak" en inglish, i "arte" o "abarra" en euskera (o he llegit no en tinc ni idea jo!)
Per acabar, si voleu veure alzines guapes aneu a.... La muntanya!
Per Colldejou, surt al mapa l'alzina de l'Escoda, a Massanes, i baixant de la Mola pel coll roig, també hi ha un alzinar molt maquetó.
en terme de l'Espluga de Francolí hi ha un alzinar molt important, l'alzinar de la pena, que aproveïa el monestir de poblet i que és força gran i ecologicament important. ja us he anomenat l'alzina de Mas de borbó, i a Reus n'hi podeu veure, per exemple, al jardí del mas carandell, ves que us he de dir!
ben segur que n'hi ha d'altres de molt grans i maques, si en coneixeu m'ho podrieu dir, i un dia anem a fer-li unes fotos.
buenu i fins aquí aquesta lliçó "pequeño saltamontes"!
salut i fins la pròxima!


"foto meva! alzina amb neu, a colldi!"

divendres, 16 de gener del 2009

una atra de fotos...

em sembla que me comença a agradar això de fer fotos... tampoc és que em quedin tant bé però buenu, aquí en teniu una mostra...

"paisatje"



"gerani"

"molins a la boira"

"illa de gavines"

"gel"

ala pues ... amb aquesta mini exposició vas que te mates...

fins la pròxima...

salut!

no a la guerra !!

i que passa amb david contra goliath?

pues que quan dos es barallen i a sobre reben els inocents, nens i demés...
doncs aquests dos que es barallen potser haurien de veure que no fan massa bé...
però clar el conflicte israeliano-palestí no és una cosa que s'arregli tant fàcil...

tants interessos, tants poders en joc...

ara una cosa està clara... quina població està sent bombardejada fins a provocar 900 morts nens inclosos?
quina nació és la superpotència carregada de poder econòmic i militar i quina és una nació empobrida de gent que es llança al carrer a defensar ves a saber quins ideals?

per no parlar del paper de les religions en aquet tema... tots resant... amb el fusell a la mà...

en resum...

solidaritat amb palestina i no a la guerra !


altres iniciatives són per exemple fer un boicot als productes israelians...
ara que aquests mateixos productes, jo els boicotejaria només per pertanyer a multinacionals imperialistes... ( serà l'esencia kram? ) sembla que el poder i la influència de israel és mooolt gran al món... i així ens va...

si us interessa mireu aquestes llistes http://www.nodo50.org/csca/palestina/campanya_boicot-2002.html

apa salut!!

divendres, 9 de gener del 2009

in to the wild





per un dia que miro una peli... doncs us ho explico !! a més hem va agradar força i crec que té com algo de màgic que no se...
el david hem va insistir el dia 1 de gener, -tio mira aquesta peli!! segur que ens donarà que parlar!!- i de pas hem va explicar com mirar-la directament en directe des d'internet sense haver de descarregar-la, si voleu descobrir-ho mireu aquesta pagina i trieu una peli http://www.peliculasyonkis.com/
està força bé...
tornant a "hacia rutas salvajes", aquesta peli és força guapa, a part que té unes imatges d'aventura i de paisatjes guapissims, la historia és un drama de joventut que se les porta... un nano que se tira a la carretera i a la busqueda de la llibertat i del misticisme naturalista... això que ens agrada tant, a més la peli promet que està basada en un llibre i en uns fets reals, ho sigui que això va passar!!
mirant-la va haver moments que el cor s'em va entendrir i vaig tenir flaxos de joventut on ens veia en una caseta de llauna petita, dalt d'una muntanya perduts a la natura (mes o ménos), ves tu quines coses de pensar...


hem va encantar i hem va crear altres flashos l'escena en que la nena supermaca i hipi s'intenta lligar el prota ...
-cuantos años tienes?- li pregunta el noi
-diecinueve!- li respon ella
-a si? pues en que año naciste?-
i ella dubta i és que resulta que en té setze... que maca!!
les escenes d'Alaska són molt guapes i el magicbus el nostre somni jipi de sempre...
buenu i el final no s'explica... però me n'hagués agradat un altre...
si voleu saber més o veure una crítica de veritat i no això que faig jo seguiu els següents enllaços,
pagina oficial de la pelicula, en angles, té un munt de flipadetes i moltes fotos i imatges guapes...
http://www.intothewild.com/
un parell de crítics que parlen de la peli,
http://www.victoralexandre.cat/index.php?Itemid=53&id=507&option=com_content&task=view,
http://marcheloswei.blogspot.com/2008/01/hacia-rutas-salvajes-into-wild.html
i a sobre també us poso el trailer, toma ya!
si la mireu ja hem direu que us ha semblat!!!
apa salut!!



dimarts, 6 de gener del 2009

d'any en any i tiro por que me toca !




aquesta festa de cap d'any va ser una passada! us poso només unes poques fotos per que pogueu veure el que hem van fer i lo bé que ho vam passar !!!

pues resulta que a la mitjanit actuava una estrella del pop amb el seu coro de dançarins, Vitorino, Uruguayà! però no hi va haver cap problema per que la paella va sonar igual a una altra hora, el raïm era millor, amb molta més varietat! i la música !!!! buenu quin escandol !!! dj albert ens va posar la Rafaella Carra i fins i tot la Shakira !! pa matar-lo, que és el que vaig intentar, mentre li demanava... -posa'm la farra catalana!! - i el tio ni cas...
menys mal que al final hem va arribar el torn...
en veritat primer va ser el torn de l'Anton que com veieu a la foto estava emocionant-se amb el Sabina,
doncs jo per acabar la festa i de pas fer-me notar tocant la pera a tots els muermus que s'en van a dormir avans de les nou del matí, vaig interpretar quatre cops seguits "la galllineta" fins i tot

improvisant-ne la lletra!! ha nascut una estrella !! prepareu-vos que per la pròxima festa hem preparo una de l alejandro sanz... jua jua!

buenu buenu....

ara ja farà un any que vaig començar això de fer blogs, i cada vegada n'estic més content d'aquest fill meu que m'ha sortit,
ja he vist que l'última entrada de l'any ha sigut de les que més exit ha tingut, mira que en sou de morbo!!!

en principi vaig pensar això com una manera de relacionar-me i de comunicar-nos!! així que ja sabeu...

m'encanta que hem deixeu comentaris i se'n enrigueu de mi!!

visca!!



llarga vida a l'alegria!!

salut i fins la pròxima

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails